Demenspodden

Demenspodden är Svenskt Demenscentrums radio på nätet. Lyssna på avsnitten från denna sida, YouTube eller prenumerera via en poddcast-app.


Senaste avsnittet (45): Alzheimer mitt i livet

Piloten Micke fick Alzheimers sjukdom mitt i livet. I Demenspodden berättar hans fru Karin öppenhjärtigt om hur det påverkar familjen och deras liv tillsammans.

Tidigare avsnitt:

36: Unga anhöriga i Demenspodden

 LEVA MED DEMENS

Demenspodden deltagare på ett anhörigläger utanför Avesta.

Demenspodden besöker ett anhörigläger utanför Avesta. Vi möter tonåringarna Hannah och Tindra och ungdomsledaren Alexandra, vars släkt har en ovanlig genetisk form av alzheimer. Helén delar med sig av sin frustration över att inte få lov att hjälpa sin ex-sambo som lever i misär. Jonna berättar om baksidan med att få stöd i hemmet via LSS och om sin 5-årige son som äter Losec. Hon har också fått rekommendationen att skilja sig av ekonomiska skäl. Missa inte de här berättelserna som både berör och upprör.

35: Om munhälsa och tandvård

Följ med till tandvårdskliniken (pufftext)

Följ med till tandvårdskliniken där man tar emot patienter med demenssjukdom. En tandhygienist och en sjukhustandläkare ger konkreta tips och betonar vikten av det goda bemötandet som måste börja redan i väntrummet.

34: Sexualitet och demenssjukdom

Vad händer med sexualiteten vid demenssjukdom och varför ses den då ofta bara som ett problem? Författarna till boken Sexualitet och demenssjukdom vill göra ämnet ”pratbart”.

33: Jag heter Bente

Följ med på repetitionerna av pjäsen Jag heter Bente, som spelas i Stockholm under våren. Den relativt unga Bente får Alzheimers sjukdom, något som inte bara påverkar henne själv utan även hennes nära väninnor.

32: Visst har färgvalet betydelse

Rätt färgval gör det lättare att tolka och hitta om du har en demenssjukdom. Helle Wijk, docent i omvårdnad, ger goda råd för en bra hemmiljö.

31: Ett demensvänligt samhälle: Enklare att handla

Att gå till affären är ingen enkel sak för den som har en demenssjukdom. Forskaren Anna Brorsson berättar om vilka svårigheterna kan vara och hur matvaruaffärer kan bli mer tillgängliga. Sven Wollter ger ett tips till landets butiksägare.

30: Om vård i livets slutskede

Varför ska man inte sätta in dropp i livets slutskede och vad händer i kroppen när vi är på väg att dö? Britten Askestad, ansvarig för svenska palliativregistret, berättar om palliativ vård och om hur vi kan ge god vård och omsorg till en människa under hennes sista tid i livet.

29: Får man köra bil med alzheimer?

Bengt har fått behålla sitt körkort, trots sin alzheimerdiagnos. I Demenspodden berättar han och hustrun Anita om hur de ser på hans bilkörning. Vi talar också med trafikmedicin i Kalix där man utreder körförmågan hos personer med demenssjukdom.

28: Nybliven 20-åring bygger framtidens demensboende

Silviahemmet har verkat och spridit kunskap i 20 år. Wilhelmina Hoffman, rektor på Silviahemmet, berättar om verksamheten och dessutom om planerna på en ny sorts demensboende kallat SilviaBo.

27: Alzheimer på teaterscenen

Skådespelaren Peter Andersson spelar en alzheimersjuk man i pjäsen Pappan på Stockholms stadsteater. För Demenspodden berättar han hur rollen vuxit fram och om sina nära erfarenheter av demenssjukdom.

26: Berättelsen om Jan

Diakonen Margareta har följt Jan, tidigare neurolog, genom olika stadier av demenssjukdomen. Hon betonar vikten av att vara lyhörd och att hjälpa den som är sjuk att få fortsätta vara den han alltid varit.

25: Musik som omvårdnad

Musik inom vård och omsorg är mer än gemensamma sångstunder. Musikterapeuten Katarina Lindblad berättar om hur musik kan användas på ett mer medvetet sätt i mötet med den som har en demenssjukdom.

24: Möten med litteratur

I programmet för du höra om Möten med litteratur, ett projekt som syftar till att öka bibliotekens kunskap och förståelse kring demens, och att göra bibliotekens verksamhet mer tillgänglig för den som har en demenssjukdom.

23: Myter om demens

Kan man förebygga demens genom att spela schack och går det att bota demenssjukdom? Demensdoktor Wilhelmina Hoffman reder ut vad som är myt och vad som är sanning.

22: Om att utsättas för tvång

Kan man förebygga demens genom att spela schack och går det att bota demenssjukdom? Demensdoktor Wilhelmina Hoffman reder ut vad som är myt och vad som är sanning.

21: Traumatiska upplevelser

Hur är det att leva med demens om man samtidigt bär med sig trauman från tidigare i livet? Hör också några röster från Svenska Demensdagarna i Karlstad.

20: Silviahemmets stora inspirationsdag

Demenspodden var på plats under Silviahemmets stora inspirationsdag. Lyssna till några av deltagarna och hör professor Ingmar Skoog berätta om varför 70 är det nya 50.

19: Erstagruppen

Vi besöker Erstagruppen, en träffpunkt för de som har en demensdiagnos. Hör några av deltagarna själva berätta om träffarna och om betydelsen av att få möta andra i en liknande situation.

18: Mer om aktiviteter

Följ med till Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende där vi pratar med Tina som är aktivitetsansvarig. Lyssna också på vår poddteater.

17: Cirkus

Följ med vår reporter Kari på cirkusföreställning. Vi berättar om vår senaste bok och webbutbildning som lanseras nu i december.